Våra djur/Lär dig mer

Dödskalleapa 

Lever i de tropiska områdena i Sydamerika. Livnär sig på att äta både frukt och insekter. Här i Sverige är den kanske mest känd som herr Nilsson i från Astrid Lindgrens sagor om Pippi Långstrump. 

Rödhandad tamarin

Denna art kommer från skogsområden Norr om Amazonfloden. De lever i grupper om 4 till 15 medlemmar.  Den rödhandade tamarinen sägs kunna bli upp mot 10 år i det vilda och 16 år i fångenskap.

Vit silkesapa

Den vita silkesapan blir upp mot 52 cm (inklusive svans). I vilt tillstånd hittar man den vita silkesapan i Brasilien. De lever i huvudsak på olika frukter, nötter och insekter. Den vita silkesapan lever i grupper om 6 upp till 8 djur. I naturen kan den här arten bli upp mot 10 år, men i fångenskap kan de bli upp mot 16 år. 

Kubakrokodil

Dessa krokodiler kan i det vilda hittas i Zapata och Lanier träsket i Kuba. Det är en mellanstor krokodil som genomsnittligen blir upp mot 2,5m. Hanar blir större än honorna och kan i extrema fall nå en längd på 3,5m. De kubanska krokodilernas största hot är människor som har jagat krokodilen i stor utsträckning och till stor del har inkräktat på dess livsmiljöer. Den är numera starkt utrotningshotad. Den kubanska krokodilen äter nästan alla andra djur de kan övermanna, såsom fåglar, fiskar och sköldpaddor med mera. Den sägs vara en av de intelligentaste, snabbaste och aggressivaste krokodilen i världen!  

Afrikansk sporrsköldpadda

Den afrikanska sporrsköldpaddan sägs kunna väga upp mot 105kg, vår egna farbror Frej väger i dagsläget ca 60kg. Sköldpaddor kan bli väldigt gamla. Just denna arten sägs kunna bli upp mot 150 år. Tropikariets egna sporrsköldpadda kan därför ses som en ungdom med sina 30 år på nacken. 

Västlig diamantskallerorm

När skallerormen växer ömsar den sitt skinn. För varje gång detta händer läggs det till ytterligare ett segment på dess skallra. Segmenten på skallran sitter löst ihop med varandra, så när den viftar på svansen gnids de mot varandra och skapar ett speciellt läte. Skallerormen gör detta som ett försvar, ett sätt att säga "kom inte hit för då biter jag". Du kan dock inte säga åldern på en skallerorm genom att räkna segmenten. En orm kan ömsa mer än en gång om året, och ibland tappar den delar av skallran längst ut. 

Panterkameleont

Kameleonter är kända för att kunna byta färg. Ett vanligt missförstånd är att de gör detta för att kamouflera sig. Kameleonter byter färg främst för att visa vilket humör de är på. En kameleont som är grön kommer fortsätta vara grön även om du sätter den framför en blå vägg. De flesta arter av kameleonter kommer från ön Madagaskar och livnär sig främst på att fånga insekter med sin långa klibbiga tunga. 

Blå palmhuggorm

I Tropikariet hittas också den blå palmhuggormen som är fantastisk med sin lysande blå färg! Arten härstammar från Komodoöarna i Sydostasien. Mycket är okänt kring deras natur och beteende. Den blå palmhuggormen är ovanlig att se på instanser där man visar upp djur för allmänheten. 

Grön palmhuggorm

Palmhuggormen är en giftig art som härstammar från Sydostasien. Dess diet består av fåglar, små grodor och små däggdjur. Denna orm hugger och släpper inte sitt byte med en gång så som många andra giftiga ormar gör, utan likt andra trädlevande arter hugger den och håller sig fast vid bytet tills dess att det dör. 

Gul palmhuggorm

Albino varianten av den gröna palmhuggormen. I naturen är det ovanligt med albinovarianter av ormar eftersom de syns väldigt bra för andra rovdjur som exempelvis rovfåglar. Albino innebär inte att djuret är helvit, utan albino betyder helt enkelt att djuret saknar mörkt färgpigment. I det här fallet är ormen knallgul! 

Några av djuren som bor på Tropikariet

* Rödhandad tamarin 

* Döskalleapa

* Vit silkesapa

* Sporrsköldpadda

* Rödfotad skogssköldpadda

* Rysk stäppsköldpadda

* Pannkakssköldpadda

* Leopardsköldpadda

* kubakrokodil

* Panter kameleont

* Västlig diamantskallerorm

* Svart mamba

* Boaorm

* Gabonhuggorm

* Grön palmhuggorm

* Blå palmhuggorm

* Gul palmhuggorm (Grön palmhuggorm albino)

* Monokelkobra

* Chilensk fågelspindel

* Brasiliansk fågelspindel

* Skorpion

* Tusenfoting

* Gilamonster

* Skäggagam

* Väsande kackerlackor

* Tigerpyton 

* Piraya

* Svart änka

* Kungssnok

* Rutpyton

*  Flygandehund
(Vi reserverar oss för eventuella ändringar och fel)


Giftiga ormar

Det finns ungefär ca 3500 kända ormarter i världen. En liten del av dessa använder gift för att dels fånga sina byten men även också till försvar. 

En del ormarter har ett nervgift som får andningsmuskulaturen, hjärtat och andra muskler i kroppen att stanna. Andra har ett vävnadsdödande gift som bryter ner vävnaden i huden, muskler & alla mjuka delar på kroppen. Vissa har en liten blandning av båda.

Skallerormar har mörkerseende!

En del ormar kan se värme med speciella organ, så kallade värmegropar. Med hjälp av dessa kan ormen urskilja formen av ett rörligt föremål med en annan temperatur än omgivningen. Värmesensorerna gör att dessa ormar kan jaga byten i totalt mörker. Skallerormen har exempelvis en grop mellan näsborren och ögat på vardera sidan av huvudet. 

Djur som ändrar färg!

Kameleonter kan ändra färg. Men inte för att kamouflera sig som man lätt kan tro, utan för att visa vilket humör de är på och kommunicera med andra kameleonter i sin omgivning. Skiftar den i brunt eller andra mörka färger känner den sig troligen hotad och blåser samtidigt ofta upp sig för att se större ut. En kameleonthane som intresserar sig för en hona antar istället ljusare färger för att inte skrämmas.

Jättespindlar!

Fågelspindlar, eller tarantellor som de också kallas, hör till några av de största spindlarna i världen. Vissa av dem blir lika stora som tallrikar! Men trots sitt skräckinjagande yttre så biter de sällan. Istället sparkar de av sig hår från bakkroppen som fastnar och irriterar i ögonen och på huden på sin angripare.

Skorpioner

Det finns ungefär 1500 olika arter av skorpioner i världen. Men till skillnad från populär tro är det bara runt omkring 25st av dom som är dödliga för en människa. Resten är giftiga ungefär som en geting.

Sköldpaddor i olika storlekar

På Varbergs Tropikarium bor sporrsköldpaddan Farbror Frej som hör till den tredje största arten av sköldpaddor i hela världen. Sporrsköldpaddor sägs kunna väga upp mot 100kg! 

De lever ursprungligen i Saharaöknen. När det blir för varmt gräver sporrsköldpaddan ner sig i hålor för att undfly hettan. Sköldpaddor kan bli väldigt gamla. Sporrsköldpaddor sägs kunna leva upp mot 150år! Namnet sporrsköldpadda kommer från de hårda "sporrarna" den har på benen. När sporrsköldpaddan känner sig hotad drar den in huvudet i skalet och skjuter fram benen framför öppningen så den blir skyddad som i ett fort. Maten består för det mesta av torkat gräs och annat grönt.