Våra djur/Lär dig mer

Rödhandad tamarin

Den rödhandade tamarinen har setts hoppa ner till marken från 20 meters höjd utan något tecken på skada.

De är flockdjur med starka familjeband.

Vitörad marmosett

Denna söta lilla apa blir upp mot 52 cm (inklusive svans). I vilt tillstånd hittar man dem i Brasilien. De lever i huvudsak på olika frukter, nötter och insekter.  I naturen brukar den här arten bli 10 år gamla, men i fångenskap kan de bli upp mot 16 år. 

Kubakrokodil

Dessa krokodiler kan i det vilda hittas i Zapata träsket i Kuba. Det är en mellanstor krokodil som i det vilda äter fisk, sköldpaddor och mindre däggdjur. Kuba krokodilen är starkt utrotningshotad. Människor har jagat kubakrokodilen för dess kött och för dess skin, samt förstört dess naturliga habitat. Vi på Varbergs Tropikarium försöker därför belysa hur viktigt det är att bojkotta all mat och produkter som är gjorda utav krokodil när man exempelvis är på semester utomlands. Vi agerar även som genbank för dessa djur. Läs mer på fliken "våra värderingar". 

Afrikansk sporrsköldpadda

Den afrikanska sporrsköldpaddan sägs kunna väga upp mot 105kg, vår egna farbror Frej väger i dagsläget ca 70kg. Sköldpaddor kan bli väldigt gamla. Just denna arten sägs kunna bli upp mot 150 år. Tropikariets egna sporrsköldpadda kan därför ses som en ungdom med sina 33 år på nacken. 

Västlig diamantskallerorm

När skallerormen växer ömsar den sitt skinn. För varje gång detta händer läggs det till ytterligare ett segment på dess skallra. Segmenten på skallran sitter löst ihop med varandra, så när den viftar på svansen gnids de mot varandra och skapar ett speciellt läte. Skallerormen gör detta som ett försvar, ett sätt att säga "kom inte hit för då biter jag". Du kan dock inte säga åldern på en skallerorm genom att räkna segmenten. En orm kan ömsa mer än en gång om året, och ibland tappar den delar av skallran längst ut. 

Större Madagaskardaggecko

Arten kommer ursprungligen från ön Madagaskar. De äter olika insekter men gillar också frukt. En Madagaskardaggecko kan leva upp mot 20år, och blir mellan 25-30cm lång från nos till svanstipp. Anses av många vara en av de vackraste ödlorna i världen. 

Blå palmhuggorm

I Tropikariet hittas också den blå palmhuggormen som är fantastisk med sin lysande blå färg! Arten härstammar från Komodoöarna i Sydostasien. Mycket är okänt kring deras natur och beteende. Den blå palmhuggormen är ovanlig att se på instanser där man visar upp djur för allmänheten. 

Gul palmhuggorm

Albino varianten av den gröna palmhuggormen. I naturen är det ovanligt med albinovarianter av ormar eftersom de syns väldigt bra för andra rovdjur som exempelvis rovfåglar. Albino innebär inte att djuret är helvit, utan albino betyder helt enkelt att djuret saknar mörkt färgpigment. I det här fallet är ormen knallgul! 

Några av djuren som bor på Tropikariet

* Rödhandad tamarin 

Vitörad marmosett 

* Sporrsköldpadda

* Rödfotad skogssköldpadda

* Rysk stäppsköldpadda

* Pannkakssköldpadda

* Leopardsköldpadda

* kubakrokodil

* Jemen kameleont

* Västlig diamantskallerorm

* Svart mamba

* Boaorm

* Boaorm (albino) 

* Gabonhuggorm

* Blå palmhuggorm

* Gul palmhuggorm 

* Monokelkobra

* Monokelkobra (albino) 

* Chilensk fågelspindel

* Brasiliansk fågelspindel

* Kejsarskorpion

* Afrikansk jättetusenfoting

* Skäggagam

* Väsande kackerlackor

* Rödbukad piraya

* Rutpyton

* Flygandehund

* Doktorsfiskar

* Större madagaskardaggecko

* Vitläppad trädgroda

* Tigerpyton


(Vi reserverar oss för eventuella ändringar och fel)


Giftiga ormar

Det finns ungefär ca 3500 kända ormarter i världen. En liten del av dessa använder gift för att dels fånga sina byten men även också till försvar. 

En del ormarter har ett nervgift som får andningsmuskulaturen, hjärtat och andra muskler i kroppen att stanna. Andra har ett vävnadsdödande gift som bryter ner vävnaden i huden, muskler & alla mjuka delar på kroppen. Vissa har en liten blandning av båda.

Skallerormar har mörkerseende!

En del ormar kan se värme med speciella organ, så kallade värmegropar. Med hjälp av dessa kan ormen urskilja formen av ett rörligt föremål med en annan temperatur än omgivningen. Värmesensorerna gör att dessa ormar kan jaga byten i totalt mörker. Skallerormen har exempelvis en grop mellan näsborren och ögat på vardera sidan av huvudet. 

Djur som ändrar färg!

Kameleonter kan ändra färg. Men inte för att kamouflera sig som man lätt kan tro, utan för att visa vilket humör de är på och kommunicera med andra kameleonter i sin omgivning. Skiftar den i brunt eller andra mörka färger känner den sig troligen hotad och blåser samtidigt ofta upp sig för att se större ut. En kameleonthane som intresserar sig för en hona antar istället ljusare färger för att inte skrämmas.

Jättespindlar!

Fågelspindlar, eller tarantellor som de också kallas, hör till några av de största spindlarna i världen. Vissa av dem blir lika stora som tallrikar! Men trots sitt skräckinjagande yttre så biter de sällan. Istället sparkar de av sig hår från bakkroppen som fastnar och irriterar i ögonen och på huden på sin angripare.

Skorpioner

Det finns ungefär 1500 olika arter av skorpioner i världen. Men till skillnad från populär tro är det bara runt omkring 25st av dom som är dödliga för en människa. Resten är giftiga ungefär som en geting.

Sköldpaddor i olika storlekar

På Varbergs Tropikarium bor sporrsköldpaddan Farbror Frej som hör till den tredje största arten av sköldpaddor i hela världen. Sporrsköldpaddor sägs kunna väga upp mot 100kg! 

De lever ursprungligen i Saharaöknen. När det blir för varmt gräver sporrsköldpaddan ner sig i hålor för att undfly hettan. Sköldpaddor kan bli väldigt gamla. Sporrsköldpaddor sägs kunna leva upp mot 150år! Namnet sporrsköldpadda kommer från de hårda "sporrarna" den har på benen. När sporrsköldpaddan känner sig hotad drar den in huvudet i skalet och skjuter fram benen framför öppningen så den blir skyddad som i ett fort. Maten består för det mesta av torkat gräs och annat grönt.